Kurczak z duszonymi kurkami i warzywną patelnią

Składniki przepisu

1 filet z kurczaka, duży

kurki

ziemniaki,cebula, marchew,papryka

masło

śmietana wiejska lub 30-36%

zielona czubrica

rozmaryn

sól i pieprz

 

Wydrukuj przepis >>



Kurczak to chyba najbardziej ropowszechnione mięso. Ale tutaj będzie dodatkiem do świeżych leśnych kurek. Zamiast ziemniaków samotnie dodanych, podam patelnię z warzyw smażonych. Smak? - Obłęd. Szybkie danie jak najbardziej na te porę roku.

Na maśle smażymy pokrojonego w kostkę fileta, dodajemy kurki i cebulę. Doprawiamy sporą łyżeczką zielonej czubricy. Dusimy do miękkości. Dodajemy wiejskiej śmietany , która w tym daniu odgrywa nieprzeciętną rolę, i gotujemy na wolnym ogniu do momętu zgęstnienia

posypujemy natką pietruszki

Na drugiej patelni smażymy pokrojone warzywa, dodajemy rozmaryn.

Wykładamy na talerze

i smacznego. Mamy podmuch Bieszczadów.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1