Kurczak z warzywami po azjatycku

Składniki przepisu

0,5 kg piersi z kurczaka

kapusta pekińska

2 większe marchewki

papryka czerwona i zielona

por

2 szalotki

4 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru

kiełki fasoli

pędy bambusa

garść suszonych grzybów Mun

przyprawa 5 smaków lub zioła oddzielnie 2 łyżeczki

olej z orzeszków ziemnych lub inny

MARYNATA

4 łyżki Chińskiego wina ryżowego lub sherry

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżka sosu sojowego

SOS

1 łyżeczka sosu rybnego

3 łyżki sosu sojowego

125 ml słodkiego sosu chili

1 szklanka wywaru drobiowego

2 łyżeczki skrobii kukurydzianej / opcjonalnie /

 

 

Wydrukuj przepis >>



Idealne danie familijne dla każdego. Co prawda troszeczkę pracochłonne ale efekt końcowy się liczy najbardziej. A ten jest rewelacyjny. Serdecznie zapraszam do wypróbowania.

Zaczynamy od zamarynowania mięsa.

Opłukane i osuszone piersi kurczaka kroimy w poprzek włókien na drobne plasterki. Przekładamy do miski posypujemy solą, cukrem, dodajemy sos sojowy i wino ryżowe , mieszamy dokładnie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz.

Marchew, por, czerwoną paprykę kroimy w słupki.Szalotki w plasterki.  Zieloną paprykę w większe kawałki. Kapustę chińską odkrawamy od tyłu dwa plastry ok. 2 cm i kroimy w kwadraty.

Czosnek i imbir kroimy bardzo drobno i dajemy do oddzielnej miseczki.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy do zmiękczenia. Uwaga znacznie powiększają swoją objętość.

Kroimy na cienkie paski.

SOS

mieszamy sos rybny, sojowy i chili.

Patelnię Wok rozgrzewamy bardzo mocno.

polewamy po ściankach olejem i małymi partiami podsmażamy na silnym ogniu zamarynowane mięso, cały czas mieszając aby nie puściło soku.

Podsmażone mięso przekładamy do miski i wrzucamy następną partię

Po usmażeniu mięsa dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy grzyby mun

Podsmażamy chwilę mieszając i dodajemy czosnek z imbirem

Zapach w kuchni zaczyna sięgać zenitu. Podsmażamy chwilę, mieszając i dodajemy odsączone pędy bambusa

Podsmażamy jeszcze przez chwilę, mieszając i dodajemy kapustę pekińską i zieloną paprykę.

Podsmażamy mieszając i dodajemy pozostałe warzywa.

Podsmażamy krótko ok. 2 minut i zdejmujemy z woka do oddzielnej miski.

Do nagrzanego woka wrzucamy nasze wcześniej podsmażone mięso, doprawiamy przyprawą 5 smaków

Podsmażamy minutę mieszając i dodajemy wcześniej przygotowany sos.

Podsmażamy dalej żeby wszystko zrobiło się gorące i dodajemy podsmażone warzywa.

Jeżeli okaże się że sosu jest za mało, dolewamy wywar z kurczaka i zagęszczamy skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w zimnej wodzie. Podgrzewamy wszystko jeszcze 3 mniuty i dodajemy na koniec kiełki fasoli Mung.

Zdejmujemy z ognia i podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem. Wszystkie warzywa są cudownie chrupiące.

Być może wygląda to skomplikowanie, ale w rzeczywistości jest to bardzo proste.

Serdecznie polecam i smacznego.

 

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1