piersi z kaczki w sosie borowikowo-porzeczkowym

Składniki przepisu

2 piersi z kaczki ze skórką

3-4 średnie prawdziwki świeże lub mrożone

Sok z czarnej porzeczki ok. 200 ml.

100 ml czerwonego wytrawnego wina. ( wino wytrawne ponieważ sok z czarnej porzeczki jest słodki

2 - 3 gałązki tymianku

sól i pieprz

 

Wydrukuj przepis >>



 

Przygotowanie:


Piersi oczyszczamy z ewentualnych resztek pierza i lekko nacinamy skórę. Solimy po wierzchu najlepiej grubą solą morską i pieprzymy grubo zmielonym pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię kładziemy obie piersi skórką do dołu i smażymy około 2-3 min aż skórka się zarumieni. Przewracamy na drugą stronę i smażymy 1-2 min.

Zdejmujemy z ognia i przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Do rozgrzanego piekarnika 180°C  wkładamy podsmażone piersi na około 8 - 10 min.

W tym samym czasie do patelni po smażeniu piersi wkładamy pokrojone prawdziwki, dodajemy tymianek i ząbek pokrojonego czosnku.

Po lekkim podsmażeniu dodajemy wino a po chwili sok z czarnej porzeczki. Mieszamy i czekamy aż sos się zredukuje do gęstości śmietany. Jeżeli okaże się jeszcze za słodki możemy dodać soku z cytryny aby przełamać słodycz sosu.

Wyciągamy piersi z piekarnika i odstawiamy na 5 min aby odpoczeły. Kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm. Układamy na półmisku i polewmy sosem. Możemy podać to z lekkim purre ziemiaczanym i sałatką. Ja osobiście lubię najlepiej z chrupką bagietką. Gwarantuję nie potrwa to nawet 5 min. kiedy to z półmiska zniknie. Smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1