Królik w śmietanie

Składniki przepisu

Cały królik , poporcjowany lub porcje królika.

2 cebule

4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

2 marchewki pokrojone w rąby

2 gałązki selera naciowego pokrojonego w 1 cm kawałki

Garść pieczarek pokrojonych w kostkę

2-3 łyżki masła i odrobina oliwy

1-2 łyżki soku z cytryny

gałązka rozmarynu, tymianek

3-4 liście laurowe, 5 – 7 ziarenek ziela angielskiego

sól i pieprz

1 łyżeczka cukru

1  - 1,5 szklanki białego wina

 

Wydrukuj przepis >>



Królik w śmietanie

Królik w śmietanie czyli , delikatne mięso w delikatnej śmietanowej potrawce. Królik tylko pozornie wygląda na trudne danie. W rzeczywistości nie różni się za bardzo od przygotowywania innych dań.

Królika należy umyć i podzielić na części – udka, comber na dwie części oraz przednie łapy. Ja osobiście dzielę wszystko i wszystko z królika dodaję.

Na rozgrzanym maśle z odrobiną oleju, smażymy mięso z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Nie dodaję mąki do obtaczania. Dziewczyny mogą być zadowolone bo to jest bardzo chude danie. Po obsmażeniu układamy w garnku albo w brytwannie.

 

Na ten  sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną w grube cząstki cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i seler. Obsmażamy krótko i dodajemy do brytwanny z opieczonym mięsem. Dodajemy rozmaryn, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie.

Na tą samą patelnię wrzucamy pieczarki dolewamy oliwę i podsmażamy. Przerzucamy pieczarki do brytany i zalewamy winem patelnię. Wszystkie smaki pozostawione na patelni po smażeniu rozpuszczą się. Wlewamy to wszystko do brytwanny.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy przykrytą brytwanę na 2 godziny.

Po tym czasie wyciągamy mięso i warzywa z brytwanny

 

Brytwannę stawiamy na gaz i zagotowujemy powstały z pieczenia wywar. Dodajemy 400 ml śmietanki 30%  i gotujemy aż sos zgęstnieje. W międzyczasie doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i sokiem z cytryny. GOTOWE.

Z daleka wygląda na skomplikowane, ale tak naprawdę jest bardzo proste. Zobaczycie jak spróbujecie.

 

 

 

B&B Gastroserwisant - Ekspert Gastronomiczny

 

sprawykuchenne.pl