Patera z nadziewanych jaj i medalionów

Składniki przepisu

8 jaj / liczba zależna od ilości osób /

1 polędwiczka wieprzowa

musztarda

majonez

ser twarogowy śniadaniowy typu filadelfia

chrzan tarty

sos worcester ( worcestershire )

sól i pieprz

olej i masło do smażenia

DO DEKORACJI

kiwi

ciemne winogrono

krewetki z zalewy

oliwki z papryką

orzechy włoskie

natka pietruszki

 

Wydrukuj przepis >>



Jaja są wdzięcznym tematem do dekoracji stołu. Na ogół podaje się je w postaci sałatek, past, czasem połówek na talerzu. Ja chciałbym przedstawić podania jaj niejako wykwintnie, tym bardziej że święta Wielkanocne powoli się zbliżają.

Jaja gotujemy na twardo, schładzamy. Schłodzone jaja obieramy ze skorupek.

Kroimy je wzdłóż na pół

Żółtka wyciągamy delikatnie z jaj i przekładamy na sitko

     

Żółtka przecieramy przez sitko lub rozgniatamy w misce widelcem, dokładnie żeby nie było większych grudek.

Dodajemy 2 płaskie łyżki musztardy, 1 łyżeczkę sosu worcester, majonez w ilości ok. 1 : 1 w stosunku do ilości żółtek. Najlepiej dodać mniej, dobrze zamieszać i ewentualnie dołożyć. Masa musi być gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko na gładką masę.

Odstawiamy do lodówki.

Polędwicę myjemy, osuszamy usuwamy powięzi i kroimy na plastry ok. 2 cm grubości i delikatnie rozbijamy na medaliony ok. 0,5 cm.

Na rozgrzaną patelnię dajemy olej i masło. Wkładamy nasze medaliony i obsmażamy krótko z każdej strony. Doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem

Odstawiamy do ostygnięcia. Zaczynamy układanie. Na środku kładziemy medaliony tak aby zostało na zewnątrz miejsce na połówki jajek. Układamy jajka na zewnętrznej stronie patery.

Ostygniętą masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka plastikowego z obciętym rożkiem i napełniamy połówki jaj. Jeżeli starczy masy można dodać na kilka medalionów. Na resztę medalionów nakładamy ser śniadaniowy wymieszany z chrzanem.

Na medaliony kładziemy połówki plasterków obranego kiwi i wykańczamy połówkami winogron.

Na co drugie połówki jaj nakładamy krewetki z zalewy osuszone na ręczniku papierowym i przyozdabiamy listkami natki pietruszki. Na resztę połówek nakładamy pokrojone w plasterki oliwki.

Na suchą rozgrzaną patelnie wrzucamy kilka orzechów włoskich i prażymy przez chwilę. Zostawiamy do ostygnięcia i delikatnie nakładamy na wierzch medalionów.

Gotowe. Smakuje wyśmienicie. Przyjemnej pracy i smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1