Krem z pomidorów

Składniki przepisu

6 świeżych pomidorów lub 2 puszki pokrojonych pomidorów lub swój przecier pomidorowy 0,75 l

1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę

garść świeżych liści szałwi

wywar wołowy lub drobiowy 0,75 l

2 ząbki czosnku posiekane

100 g śmietany kwaśnej

oliwa extra virgine

sól i pieprz

listki bazylii do dekoracji

Wydrukuj przepis >>



Delikatny krem pomidorowy to rodzaj zupy który można podawać bez względu na porę roku.

W rondlu lub garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę, czosnek. Podsmażamy chwilkę i dodajemy szałwię.

Smażymy tak długo aż cebulka się pięknie zeszkli ale nie zbrązowieje. Dolewamy przecier.Mój przecier mam w słoikach 0,75 l więc starczy zawsze na kilka porcji. Ja dolewam przecier swojej roboty ale można dorzucić pomidory pokrojone w kostkę albo pomidory z puszki.

Podgrzewamy wszystko i dolewamy wywar. Można dolać rosołu lub wywaru specjalnie ugotowanego. Ja osobiście dwa razy w roku gotuję wywary i pasteryzuję w słoikach 0,75 l. Starczają na ok. pół roku. W tym przypadku użyłem wywar wołowy.

Po wlaniu wywaru doprowadzamy do wrzenia i gotujemy wszystko ok 10-15 min aż wszystkie smaki się rozpuszczą i połączą.

Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietany. Miksujemy wszystko na gładki i jednolity lśniący krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy jeszcze raz i serwujemy z przybraniem z bazylii i fajnymi grzankami.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1