Krem z zielonych szparagów

Składniki przepisu

Pęczek zielonych szparagów

100 ml słodkiej śmietany

wywar drobiowy lub warzywny 0, 75 l

1 średnia cebulka pokrojona w drobną kostkę

2 łyżki masła

oliwa ekstra wirgine

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Na dzisiejszy gorący dzień wybrałem krem z zielonych szparagów. Jest bardzo delikatny a zarazem pożywny.

Do rondla lub garnka wrzucamy masło i trochę oliwy.

Szparagi - odrzucamy zdrewniałe końcówki. Czubki szparagów odkrajamy. Długość ok.8 cm.

Resztę szparagów kroimy na 2-3 cm kawałki.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę i szparagi. Podsmażamy aż cebulka się zeszkli i szparagi będą miękkie.

W drugim garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy czubki szparagów na ok. 3 minuty. Czubki wyjmujemy. Część zostawiamy do dekoracji a resztę odkładamy.

Do podsmażonej cebulki i kawałków szparagów wlewamy wywar. Zagotowujemy wszystko. Gotujemy ok. 5 min i dokładamy czubki szparagów. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy śmietanę. Miksujemy wszystko na gładki krem. Przecedzamy przez sitko i delikatnie zagotowujemy.

Podajemy z grillowaną ciabattą lub grzankami z bagietki. Na wierzch kładziemy czubki chrupiących szparagów.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1