Zupa krem kartoflana z grzybami

Składniki przepisu

ok. 600 g ziemniaków

1 l wywaru drobiowego lub mięsnego

100 g sera pleśniowego typu Lazur, Rokpol

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g grzybów najlepiej prawdziwków ale mogą być inne

szczypiorek zielony

oliwa z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Świetnie rozgrzewająca żołądek zupa. Idealna na dzisiejszy szary i mroźny dzień. Bardzo łatwa. Wykonanie pół godziny.

A zatem do dzieła.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek na drobno. Grzyby kroimy w plastry.

Do garnka w którym będzie się gotowała zupa wlewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę i czosnek.

Smażymy aż cebula zacznie się złocić i dodajemy odsączone, pokrojone ziemniaki.

Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu kilka chwil. Zalewamy wywarem

zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut.

Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Rozkładamy grzyby tak aby były obok siebie. Podsmażamy ok. 2 min i obracamy.Po minucie zdejmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia.

Do zupy dodajemy pokruszony ser i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i miksujemy całość.

Wykładamy na talerze, dodajemy grzyby i pokrojony szczypiorek.

Zjawiskowo, dobra. Smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1