HOMIŁKI

Składniki przepisu

ok 1/2 kg wiejskiego tłustego twarogu

kawałek masła

suszona mięta

ząbek czosnku

sól

Wydrukuj przepis >>



Homiłki - kulki serowe przechowywane w oleju. Jest to bardzo stary przepis tradycyjnej kuchni Łemkowskiej przekazywany z pokolenia na pokolenie. Przepis rozprzestrzenił się na całe kresy wschodnie i te regiony gdzie Łemkowie zostali przesiedleni.

Wszystkie składniki

dokładnie ucieramy i robimy kulki ok. 2 - 3 cm średnicy

Układamy na blasze i suszymy w temperaturze ok. 100 stopni ok. 1 godz. przy otwartych drzwiczkach

Odstawiamy do wystudzenia w suche i przewiewne miejsce.

Wkładamy do słoja i zalewamy olejem wymieszanym z bazylią lub tymiankiem oraz solą i czosnkiem.

W taki sposób mogą stać do ok, miesiąca.

Można je jeść solo, dodać do sałatki, zrobić koreczki itp.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1