Juszka bojkowska

Składniki przepisu

Suszone owoce:

 śliwki

jabłka

gruszki

przegotowana wrząca woda

Wydrukuj przepis >>



 JUSZKA - bojkowska, podawana do wieczerzy wigilijnej, pod jej koniec. Pod tą nazwą kryje się nie także gęsta sycąca ukraińska zupa rybna ale nie o niej będziemy pisać.

Wieczerza wigilijna u Bojków miała ogromne znaczenie bo od niej zależało jaki będzie następny rok. Światyj Weczer był nasycony działaniami magicznymi, prowokującymi w nadchodzącym roku najlepszy byt ludziom i zwierzętom. Potrawy były różne w poszczególnych wioskach bieszczadzkich.

Juszkę pito do Wieczerzy lub jadano z ziemniakami. Do dnia dzisiejszego ten zwyczaj pozostał w wielu domach.

Do juszki bierzemy owoce suszone, takie jakie rosły w sadach a więc śliwkę, jabłko i gruszkę. Dajemy do większego naczynia

i zalewamy przegotowaną wrzącą wodą. NIE GOTUJEMY.

Owoce zalewamy na noc i rano są gotowe. Potrzebują ok. 12 godzin żeby oddały swój smak i aromat.

Przelewamy do dzbanka i mamy wspaniały napój

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1