Kiselycia łemkowska

Składniki przepisu

 1/2 słoika płatków owsianych

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

7 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka kminku

1 średnia cebula

sól, pieprz

1/2 kg ziemniaków

Wydrukuj przepis >>



 Kisełycia łemkowska to nic innego jak żur owsiany. I choć prawie wychowałem się na żurku to ten bije chyba wszystkie żury na głowę. Oczywiście podaję przepis na żur łemkowski, prosty i niezwykle smaczny. Można go podrasować wędzonką ale to już nie będzie taki sam. Ten prosty i skromny przepis nie zagości w każdej kuchni. Tu w Bieszczadach jest już znany.

Zakwas na żur:  do słoika wsypujemy płatki owsiane, dodajemy czosnek wlewamy letnią wodę do 3/4 objętości słoika. Można ewentualnie dodać skórkę chleba na zakwasie. Słoik dokręcamy bardzo delikaeby nie strzelił podczas robienia się zakwasu i odstawiamy na kilka dni ( trzy) w ciepłe miejsce.

Do garnka wlewamy litr wody i gotujemy. Do gotującej się wody wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Do garnka przelewamy zakwas przez sitko

aż cały płyn dostanie się do zupy. Płatki nie są już potrzebne.

Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Cebulkę szklimy i dodajemy do zupy

i gotowe

Można ugotowane ziemniaki podać oddzielnie z podsmażoną cebulką.

Cudownego smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1