Oszczipje

Składniki przepisu

 1/2 kg mąki owsianej

2 jaja

kubek maślanki lub zsiadłego mleka

olej

Wydrukuj przepis >>



 BIESZCZADY - życie na górzystym, nieurodzajnym terenie sprzyjało utrzymywaniu tradycyjnych form kultury. Oprócz żyta, lnu, konopii, ziemniaków czy kapusty, siano dużo owsa. Posiłki bieszczadzkich rodzin były skromne, do ich przyrządzania używano mąki owsianej i ta mąka właśnie wchodzi w skład fuczków, różnych placków owsianych a także oszczypji które chcę przedstawić.

do miski dajemy mąkę, jaja, maślankę i

zagniatamy ciasto

z ciasta formujemy placki o śr. ok 10 cm

i smażymy na oleju ( dawniej na łoju ) 

na rumiany kolor

A podane z miodem od Pana Karola z Terki smakują wybornie. Można podawać też z konfiturą

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1