Gałuszki słowackie z bryndzą

Składniki przepisu

 ok 1 kg ziemniaków

500 g mąki

sól

100-120g bryndzy

słonina lub boczek

Wydrukuj przepis >>



 Bryndzowe gałuszki są znanym pasterskim daniem na Słowacji. Najlepiej smakują w górskich zagrodach albo pasterskich kolibach. Podawane ze skwarkami słoniny smakują cudownie.

Ziemniaki

drobno ścieramy,

dodajemy mąkę

bryndzę, ta najlepsza od Nikosa z Wańkowej

i doprawiamy solą. NIE DODAJEMY JAJEK.

Jeśli ziemniaki puściły mało soku, dolewamy wody. Dorze wyrabiamy ciasto

Musi być takie żeby się dało przecisnąć przez sito o większych oczkach.

Przeciskamy ciasto prosto do osolonej, wrzącej wody i z rzadka mieszamy. Kiedy wypłyną gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Nie przelewamy wodą. Są nieprawdopodobnie smaczne.

W naszym przypadku podane ze słoniną i swoim boczkiem z pulpetami w pikantnym sosie pomidorowym.

Pasterskiego smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1