Kwaśny barszcz biały

Składniki przepisu

 1 l rosołu wołowego

100 ml zakwasu żurkowego

szklanka soku z kiszonych ogórków

1 łyżka mąki

kilka jajek ugotowanych na twardo

kilka ziemniaków ugotowanych i utłuczonych

pół szklanki gęstej wiejskiej śmietany

sól, pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Do dzisiejszego dnia wybierając się w moje strony z dzieciństwa, barszcz biały jest podstawą codziennego gotowania i poczęstunku. Te cechy kuchni kresowej są jeszcze bardzo mocno kultywowane na terenach wschodniej Polski. I nie ma co się dziwić. Prosta ale pożywna i rozgrzewająca zupa, jest na każdą okazję dobra jak żurek na Podkarpaciu.

Z ładnego kawałka szpondera albo łaty gotujemy rosół. Odcedzamy

i dodajemy sok z ogórków kiszonych, swoich

następnie zakwas

i śmietana roztrzepana z mąką

mieszamy i gotujemy kilka minut aż zgęstnieje.

Ziemniaki tłuczone i kawałki jajek kładziemy do miseczki lub talerza i nalewamy zupę

Smakuje fantastycznie orzeźwiająco. Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1