PYSZKI

Składniki przepisu

 1 kg mąki pszennej

1 kg ugotowanych ziemniaków

1/2 szklanki zsiadłego mleka

1 szklanka śmietany

1/2 kostki masła

10 dag drożdży

tłuszcz do smażenia

Wydrukuj przepis >>



 Pyszki to po prostu kluski drożdżowo - ziemniaczane. Potrawa kuchni kresowej z terenów dzisiejszej Białorusi. Niedostatek jaki panował na Kresach wymusił stworzenie bardzo prostych, skromnych ale niezwykle sycących dań. Pyszki są jednym z kapitalnych dań mających zastosowanie jako pożywne danie główne z dodatkiem sosów, w szczególności grzybowych albo posypane cukrem jako danie deserowe na słodko.

Cokolwiek by nie napisał to PYSZKI są niewiarygodnie puszyste, delikatnie chrupiące no i oczywiście niesamowicie smaczne.

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło

i ugniatamy na puree. Przekładamy do miski i dodajemy zsiadłe mleko i śmietanę

oraz zaczyn z drożdży rozprowadzonych w mleku,

mąkę, szczyptę soli

mieszamy wszystko i wyrabiamy zwarte ciasto

Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy romby.

i pozostawiany na chwilę na desce do lekkiego wyrośnięcia

Smażymy na tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym

Podajemy z sosami, z mięsem lub na słodko posypane cukrem pudrem

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1