Kociołek GŁODOMORA

Składniki przepisu

600 g karkówki

1 pęto kiełbasy Chorizo

2 laski kiełbasy podwawelskiej

papryka zielona i żółta

1 pęczek szparagów

1 cebula

papryka w proszku wędzona - 2 łyżki

1 łyżka czubrycy

2 puszki pomidorów

5-6 ziemniaków

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1,5 l bulionu

mąka

3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.

sól i pieprz ( ostra papryka chili - opcjonalnie )

Wydrukuj przepis >>



Kociołek GŁODOMORA , wbrew nazwie jest daniem jednogarnkowym, ale bardzo bogatym w dobre składniki. Kuchnia ogniskowa ma to do siebie że bez względu na to jaką potrawę przygotowujemy, zawsze jest wspaniałym daniem biesiadnym. Kociołek ten jest dedykowanym daniem dla powracających z wycieczek po Bieszczadach. Zmęczenie, wilczy apetyt, ognisko i dobra atmosfera - to podstawa dobrego wypoczynku.

Rozpalamy ognisko i nastawiamy kociołek do silnego zagrzania się.

Do rozgrzanego kociołka wrzucamy karkówkę pokrojoną w kostkę ok. 3x3 cm. Smażymy na silnym ogniu do zarumienienia się.

Kiełbasę kroimy wzdłóż na pół a następnie w kawałki ok. 2 cm i wrzucamy do kociołka albo jak ja na leniwca na patelnię.

Podsmażona na silnym ogniu kiełbasa a szczególnie chorizo, puszcza tłuszcz który dodajemy do karkówki.

Cebulę kroimy w piórka i też dodajemy do karkówki. Chwilę podsmażamy, dodajemy paprykę wędzoną i posypujemy 2 łyżkami mąki. Mieszamy i podsmażamy chwilę i dodajemy ok. 0,5 l bulionu.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przykrywamy kociołek. pozwalamy się dusić na żarze ok. 25 min.

Mieszamy, jeżeli jest za gęste to dolewamy pozostałą ilość bulionu.

Dodajemy podsmażoną kiełbasę i czubrycę.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę, najlepiej na cztery lub sześć części.

Ziemniaki dorzucamy do kociołka i przykrywamy żeby się ok. 15 minut gotowały

Teraz dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy rozprowadzony w pół szklance wody

Gotujemy kilka minut i dokładamy paprykę i szparagi obrane i pokrojone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

mieszamy, jeszcze raz przykrywamy i zostawiamy na ognisku na 15 minut. Możemy częstować naszych gości.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1