Majowy kociołek Beatki

Składniki przepisu

 1 kg mięsa

4 cebule

łyżka smalcu domowego

szklanka dobrej gęstej wiejskiej śmietany

ząbek czosnku

Głowka lub dwie małe kapusty młodej

sporo świezego koperku

kminek, papryka, sól, pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Kiedy pogoda dopisuje tak jak dzisiaj, dookoła już mocno zielono, drzewa przepięknie kwitną to aż się chce zrobić ognisko na świeżym powietrzu. Po zimowej diecie ciągnie do nowalijek, i wszystkiego co świeże i młode. Na dzisiaj Majowy kociołek Beatki ze świeżą, młodą kapustą.

Rozpalamy ogień,

stawiamy kociołek żeby się nagrzał

i wrzucamy pokrojone w grubsze kostki mięso żeby się dobrze opiekło i poddusiło. Wyciągamy mięso i przekładamy do oddzielnego naczynia.

Cebulę kroimy

i wrzucamy na łyżkę smalcu do kociołka

szklimy i wrzucamy podduszone mięso

Podsmażamy chwilę,

Kapustę szatkujemy nożem

i dodajemy do kociołka

mieszamy delikatnie. Przygotowane przyprawy

dodajemy do kociołka

i dusimy razem pod przykryciem od czasu do czasu mieszając żeby kapusta się nie przypaliła

dodajemy cudowną wiejską gęstą śmietanę

i dużo świeżego koperku

mieszamy i podajemy z podpieczonymi ziemniakami

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1