Myczkowski kociołek

Składniki przepisu

 ok. 1-1,5 kg mięsa ( szynka, łopatka )

kawałek boczku wędzonego lub słoniny

marchew

pietruszka

cebula. duża

kawałek selera z nacią

miseczka opieniek z ogrodu lub lasu

garść suszonych jabłek

papryczka chili

1/2 szklanki cydru

ok. 30 dag pęczaku

kilka ziemniaków

majeranek,ziele angielskie,jałowiec,suszony czosnek od Adama, ziarna pieprzu,sól,pieprz mielony,papryka słodka, bulion wołowy dobry na kościach,

Wydrukuj przepis >>



 Piękna jesienna pogoda w Bieszczadach i wysyp opieńków w ogrodzie zrodził pomysł na kociołek na świeżym powietrzu, taki nasz tutejszy z Myczkowa.

Od pomysłu do realizacji droga najkrótsza.

Zaczynamy: boczek lub słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie smalcu.

Pokrojone mięso

rumienimy na smalcu.

Teraz dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie,jałowiec, ziarna pieprzu i suszone jabłka.

        

dusimy mieszając żeby się nie przypaliło. 

Dodajemy oczyszczone i porojone opieńki ( nasze z ogrodu )

Gdy się podduszą dodajemy cydr a następnie bulion i zostawiamy na żarze żeby pyrkało.

Po 20 min. dodajemy opłukany pęczak

a 10 minut późniwj warzywa pokrojone w kostkę

       

Zostawiamy kociołek na ogniu aż do miękkości dusimy, doprawiamy i posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem.

Gotowe, ale najlepsze jest odgrzewane.

Smacznego z Bieszczadów

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1