Zupa Haszlama

Składniki przepisu


600g wołowiny,

1 cebula,

8-10 małych ziemniaków,

6 malutkich papryk ( jeśli duże to trzy ),

8 pomidorków koktajlowych,

300 ml piwa,

szczypiorek

koper

bazylia

1 świeża cebula

1 łyżka soli,

1 łyżeczka pieprzu.

Wydrukuj przepis >>



Haszlama ( chaszlama ) ormiańska zupa warstwowa, tym razem gotowana z piwem. Jest wiele rożnych przepisów na tę zupę i każda rodzina ormiańska modyfikuję ją po swojemu, od warzyw po różne rodzaje mięs. Ten przepis jest od przesympatycznej Ormianki mieszkającej i pracującej we Wrocławiu Armine "Armi As" i dostosowany do dania ogniskowego w kociołku. Jedyną rzecz jaką zmieniłem to tylko sposób podania.

Dzień przed robieniem Chaszlamy należy ugotować mięso i zrobić wywar. Ja użyłem pręgi wołowej z kością i szpikiem żeby wywar był bardziej aromatyczny.

A ponieważ zebrało się kilku mięsożerców, dołożyłem jeszcze szynkę wieprzową, gotowaną oddzielnie żeby nie zabiła cudownego smaku wołowiny.

Zaczynamy od przygotowania ogniska

Do kociołka układamy warstwami:

cebulę pokrojoną w piórka

małe ziemniaki

paprykę

pomidory

wołowinę pokrojoną w zgrabne kostki

i resztę mięsa żeby było bogato na talerzu


 Zalewamy przecedzonym wywarem ( do połowy garnka) i dodajemy piwo,

sól i pieprz

zamykamy pokrywką, stawiamy na ognisku i gotujemy aż aromat zaczyna się rozchodzić po całej okolicy. NIE MIESZAMY.

Gotujemy jeszcze 15-20 minut i gotowe.

W międzyczasie siekamy drobno szczypiorek, koper, bazylię i świeżą cebulę kroimy w cienkie talarki.

I gotowe

Wykładamy na talerz posypujemy zieleniną, na wierzch kładziemy talarki świeżej cebuli i...... totalny odlot. Chrupiąca cebulka, kapitalny wywar, warzywa i mięso robią niesamowity smak wspaniałej zupy z ogniska.

Smacznego..

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1