Gałuszki

Składniki przepisu

 8-10 ugotowanych ziemniaków

1/2 szklanki uprażonych pestek dyni

3-4 łyżki mąki

3-4 łyżki gęstej wiejskiej śmietany

2 jajka

20-30 dag chudego mięsa mielonego, resztek wędlin, mięsa pieczonego ( to co zalega w lodówce )

sól, pieprz, olej

Wydrukuj przepis >>



 GAŁUSZKI - danie to pochodzi z okolic Połtawy - stolicy gałuszek na terenie obecnej Ukrainy. Jest to najprostsze danie kuchni obecnie Ukraińskiej. Mogą być gotowane lub pieczone. Zawsze można sięgnąć po nie kiedy nie ma pomysłu na obiad.

Nasza wersja jest wzbogacona resztkami mięsa. Ale mogą być wykonane z podstawowych składników: mąka , jajko, sól i woda i łyżka smalcu ze skwarkami.

Ziemniaki, resztki mięsa lub wędlin mielimy na maszynce do mięsa

dodajemy jajka, mąkę i przyprawy,

mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę

Formujemy niewielkie kulki i układamy na natłuszczonej blasze

Pieczemy na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,

Podajemy polane stopionym masłem z surówkami

lub jak tutaj na zdjęciu z peperonatą własnej produkcji. Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1