Kresowe smażone pierogi

Składniki przepisu

 1/2 kg mąki + mąka do podsypywania

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4-5 jaj

2 łyżeczki cukru

1-1,5 łyżeczki soli

1 szklanka zsiadłego mleka

200 g bundza od Nikosa lub startego żółtego

tłuszcz do smażenia

FARSZ

świeża kapusta

cebula

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Przepis od babci Cecylii która dostała go od matki Marii Psary koło Lwowa. Smażone pierogi babcia robiła zawsze kiedy zostawało kapusty po przygotowywaniu gołąbków. Z farszem do tych pierogów można oczywiście eksperymentować. Można zrobić np. grzybowy, z kiszonej kapusty, szpinakiem co kto lubi.

Ciasto na te pierogi chociaż jest bardzo proste to jednak może przysporzyć kłopotów tym którzy robią to po raz pierwszy. Ma troszeczkę inny wygląd. Przepis jest na ok. 10 sporych pierogów

Do mąki dodajemy wymienione składniki: jaja, sól, cukier, proszek do pieczenia

Bundza lub innego

ścieramy drobno na tarce i dodajemy do mąki

i dolewając zsiadłego mleka zarabiamy miękkie ciasto, będzie się troszeczkę lepić dlatego podsypujemy mąką ( jest to normalne przy ciastach tego typu )

Zarobione ciasto dzielimy na 10 części i rozciągamy w dłoniach lub wałkujemy. Nakładamy farsz

dokładnie zlepiamy brzegi i smażymy z obu stron na rumiano pod przykryciem. Patelnia 28 cm wchodzą 3 sztuki.

Wykładamy na ręcznik papierowy żeby osączyć z tłuszczu

Teraz można się zajadać

Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1