Przysmak Leśniczego

Składniki przepisu

 60-70 dag leśnych świeżych grzybów

20 dag kaszy gryczanej prażonej

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

jajka wiejskie ( po jednym na osobę )

2 łyżki oliwy

2/3 szklanki białego wina

sól i pieprz do smaku

Wydrukuj przepis >>



 Przysmak leśniczego - kapitalna lekka potrawa, pełna głębi smaku i aromatu leśnych grzybów. Przepis został przez nas odtworzony specjalnie na cześć bieszczadzkiego leśnika, naszego celebryty Kazimierza Nóżki.

Ostatnio popadało u nas i sypnęły się piękne prawdziwki, prawdziwki ceglastopore i piękne kurki ametystowe.

Mając takie cudowne dary lasu przyrządzamy Przysmak Leśniczego

Pokrojoną cebulkę szklimy na oliwie z dodatkiem masła

Grzyby kroimy

i wrzucamy do zeszklonej cebuli

lekko przesmażamy i dodajemy wino. Dusimy ok. 15 min.

Wcześniej ugotowaną kaszę, odsączamy

i dodajemy do podduszonych grzybów

Mieszamy i doprawiamy do smaku.

Naczynie żaroodporne, smarujemy masłem

I przekładamy wszystko z patelni. Wyrównujemy powierzchnię i ugniatamy dołki do których wbijamy jajko surowe

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni ( górne grzanie lub termoobieg ) i zapiekamy aż zetnie się białko

Przekładamy na talerz i podajemy z ogórkiem małosolnym

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1