Surówka z brukwi

Składniki przepisu

 1 duża brukiew lub 2 małe

1 ogórek kiszony

2 jabłka

1 cebula

2-4 jaja ugotowane na twardo

szklanka dobrej wiejskiej śmietany

1-2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki cukru

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Ludziom starszego pokolenia brukiew nie kojarzy się najlepiej - w czasie ostatniej wojny była pożywieniem pozwalającym przeżyć.  Dla młodszego pokolenia jest wstydliwe, bo to karma dla zwierząt lub dla biedoty. Młodzież podejrzewam że nie pojęcia co to jest.

I to powinno być powodem do zmartwienia. Brukiew oprócz walorów smakowych jest bogatym źródłem witamin : A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K, a także wiele składników mineralnych: wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź, siarkę i wiele innych.

Na dzisiejszy stół orzeźwiająca i syta surówka z brukwi z Podkarpackiego przepisu z miejscowości Piwoda w okolicach Jarosławia.

Warzywa na surówkę myjemy, osuszamy

obieramy

Brukiew, jabłka,jajka i ogórek ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobniutko i wszystko mieszamy. Doprawiamy śmietaną albo jak kto woli oliwą i solą i pieprzem.

Smakuje wybornie. Polecamy i smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1