Czebureki - cudowne pierogi tatarskie

Składniki przepisu

Ciasto

1 1/2 szklanki wody

3 szklanki mąki

2 łyżki oleju lub łyżka masła

1 jajko

sól , pół łyżeczki

25 ml spirytusu lub łyżka octu

FARSZ

ok. 500 d miesa mielonego ( ja użyłem szynki ) tak naprawdę mięso powinno być siekane

1 cebula

kawałek czerwonej papryki ( dla koloru )

sporo natki pietruszki

1 jajko

1 mała kajzerka

olej

cząber suszony

SOS

grzyby świeże

grzyby suszone

wywar z grzybów

 

Wydrukuj przepis >>



CZEBUREKI - pierogi z kuchni Tatarów krymskich, smażone w głębokim tłuszczu z nadzieniem mięsnym, niezwykle chrupiące i aromatyczne, podawane z jogurtem lub ostrymi sosami. Ja do takiego dania uwielbiam aromatyczny sos grzybowy.

Spośród wielu przepisów publikowanych na różnych łamach stworzyłem taki który najbardziej odpowiada współczenym produktom dostępnych w naszym kraju. Oczywiście każdy robi pod swój smak i najlepsze to najważniejsze że rdzeń przepisu zostaje. I o to chodzi.

CIASTO

Wodę zagotować z solą i olejem

zdjąć z ognia i wsypać jedną szklankę mąki.

Całość intensywnie i dokładnie mieszać.

i lekko przestudzić.

cisto można przełożyć na stolnicę lub jak ja wyrobić w garnku. Dosypujemy resztę mąki, wbijamy jajko i dodajemy spirytus.

i wyrabiamy aż ciasto będzie gładki i zwarte. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy więcej mąki.

Ciasto owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Ja wolę żeby ciasto było w lodówce całą noc.

Namoczone suszone grzyby kroimy w większe kawałki. świeże grzyby również ( ja miałem kilka pieczarek, jednego prawdziwka ceglastoporego i kilka małych prawdziwków )

Grzyby wkładamy do rondla, dodajemy łyżkę oleju i podsmażamy.

Dodajemy wywar z suszonych grzybów

i gotujemy aż wywar częściowo odparuje.

Dolewamy gęstej, najlepiej wiejskiej śmietany. Śmietanę przed dodaniem hartujemy.

Doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą i pieprzem i sos gotowy.

Na patelnię dajemy dwie łyżki oleju i wsypujemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

Smażymy powoli aż się zeszkli i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę.

Podsmażamy chwilę i dodajemy mięso.

Podsmażamy aż delikatnie zmieni kolor i puści wodę której nie potrzebujemy. W oryginalnym przepisie dodaje się mięso surowe. Współczesne mięso jest jednak mocno nastrzykiwane i woda mogłaby popsuć nam cały wysiłek.

Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Dodajemy namoczoną bułkę, jajko, i cząber. Można użyć innych ziół ale czomber dodaje niepowtarzalny aromat. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkujemy i wycinamy duże krążki ok. 16-18 cm

Na krążek nakładamy farsz

i robimy dużego pieroga. Można zakończyć widelcem.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi na ciemnozłoty kolor

Przekładamy na ręcznik papierowy żeby nadmiar tłuszczu wsiąkł

i serwujemy na talerzu, najlepiej gorące. Ja z sosem grzybowym a można z jogurtem lub ostrymi sosami na bazie pomidorów.

Smacznego

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1