Bułki sztangielki

Składniki przepisu

600 g mąki

ok. 2 szklanki letniej wody

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

1 opak. suchych drożdży ( 7 g )

trochę oleju

woda + żółtko do smarowania

Wydrukuj przepis >>



Bułki sztangielki to cudownie pachnące i chrupiące z mięciutkim środkiem Podkarpackie bułeczki. Smakują wybornie do Nikosowych i nie tylko serów, a szczególnie do Fety z oliwkami i pieczonymi pomidorami z cudowną grecką oliwą. Oczywiście smak bułeczek odnosi się do każdego innego zastosowania jako dodatek wspaniałego pieczywa.

Mąkę mieszamy z wodą, cukrem, solą i drożdżami

Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto

i wierzch również smarujemy delikatnie olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny

Wyrośnięte ciasto

przekładamy na opruszoną mąką stolnicę, dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt ok. 20x30 cm

Zwijamy ściśle w rolady i kroimy na kawałki wielkości sztangielek. ok. 10 cm

Każdą bułeczkę nacinamy ostrym nożem na wierzchu, układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia.

Żółtko roztrzepujemy z 2-3 łyżkami wody

i smarujemy bułeczki z wierzchu.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 minut.

Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia

Teraz możemy podawać. Pachnie nieprawdopodobnie

Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1