Chleb - ślimak

Składniki przepisu

680 g mąki pszennej, chlebowej TYP 750

15 g soli morskiej

7 g drożdży suszonych lub 15 - 20 g świeżych drożdży

450 ml wody

mąka do posypania

tłuszcz do smarowania / może być olej roślinny /

 

Wydrukuj przepis >>



Chleb zrobiłem na bazie ciasta na chleb zwykły, jasny. Tym razem użyłem drożdży suszonych. Efek: fantastycznie pachnący i smaczny. Polecam.

Odmierzamy dokładnie ilość mąki.

 

Mąkę przekładamy do większej miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko delikatnie aż połączy się w ciasto i przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiamy przez 10 minut. Formujemy w kulę.

Czystą miskę natłuszczamy i wkładamy naszą kulkę i przykrywamy wilgotną ściereczką.

   

 

Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej nie większej jak 21 stopni na około 1 - 2 godzin.

Po tym czasie w zależności od temperatury otoczenia i aktywności drożdży czyli po 1 -2 godzin ciasto powinno być wyrośnięte.

Dobrze wyrośnięte ciasto po naciśnięciu palcem powinno zostawić dołek.

 

Teraz ciasto przebijamy pięścią

i przekładamy na posypaną mąką stolnicę.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 6-7 cm

Następnie skręcamy wałek delikatnie tak jak linę

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem układamy nasz skręcony wałek w formie ślimaka

Przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto smarujemy pędzlem wodą

Ciasto posypujemy czarnym lub białym sezamem.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.

Wkładamy ciasto na 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut.

Podaję tutaj czasy mojego piekarnika. Każdy zna swój piekarnik i czasy najlepiej dostosować do swojego.

Po tym czasie wyjmujemy chlebek z piekarnika na ruszt do wystygnięcia. Dobrze wypieczony chleb powinien przy postukaniu go od spodu wydać głuchy odgłos.

Nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygnie. Kroję kawałek do tego świeżutkie masełko i ............ nie mogę tego opisać tak chrupki i smaczny

Przyjemnej zabawy i smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1