Solanki

Składniki przepisu

  1/2 kg mąki

1 łyżeczka soli

1 żółtko

1 szklanka mieszanki mleko i woda pół na pół ( ciepłe )

40g drożdży świeżych lub łyżeczka suchych

olej

białko

kminek, sól gruba, czarnuszka

Wydrukuj przepis >>



 Świeże, pachnące prosto z piekarnika, chrupiące są jak pyszne bułeczki. Nie tylko na śniadanie ale są kapitalną przekąską w ciągu dnia. Ze względu na to że znikają w ekspresowym tempie lepiej upiec od razu większą ilość. Prosty przepis, łatwy do zrobienia naweta dla początkujących. A efektt? To pieczywo jak z najlepszej piekarni.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drozdze, sól, żółtko

mieszamy, dodajemy mleko z wodą

i wyrabiamy ciasto

będzie dosyć gęste mniej więcej jak na pizzę. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.

Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 3 części

i rozwałkowywujemy na koła ok. 0,5 cm grubości. Rozwałkowane koło smarujemy olejem

i dzielimy na 8 części

zwijamy jak rogaliki, ale nie zakrzywiamy. Mają być proste

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

i odstawimy na 20 minut żeby podrosły.

Białko roztrzepujemy widelcem i smarujemy bułeczki. Posypujemy kminkiem lub solą grubą lub czarnuszką

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 225 stopni do złotego koloru

Teraz możemy podawać

Są świetne do piwa i wytrawnego wina.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1