Gęsia wątróbka w sosie z Porto

Składniki przepisu

400 g gęsich wątróbek

100 ml Porto lub Madery

mała garść malin świeżych lub mrożonych

2 szalotki

100 g świeżego szpinaku

grzanki

mąka

smalec gęsi lub inny tłuszcz

Sól morska i pieprz

Wydrukuj przepis >>



W zasadzie uwielbiam wątróbki przygotowywane w najprostrzej formie, ale mając do dyspozycji wątróbki gęsie nie mogłem sobie odmówić dodania poczciwego Porto który by podrasował smak wątróbek podanych na chrupiącym szpinaku. Myślę że podrobowi niejadkowie powinny chociaż raz spróbować takiego dania.

Wątróbki czyścimy, myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na porcje i obtaczamy w mące. Nadmiar strzepujemy. Chodzi o to aby tylko delikatnie się przykleiła. Ona na końcu zagęści nam sos.

Na patelnię dajemy gęsiego smalcu / jeżeli nie ma to masło z odrobiną oliwy / i kładziemy nasze wątróbki na rozgrzany tłuszcz. Nie solimy.

Obsmażamy krótko z obu stron i dodajemy pokrojone w krążki szalotki

Podsmażamy przez chwilę i dodajemy maliny ( kilka zostawiamy na później do dekoracji )

Przykrywamy i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy Porto

i podsmażamy chwilę aż alkohol odparuje i sos się zagęści.

Na talerz wykładamy opłukane i osuszone liście szpinaku i kładziemy naszą wątróbkę. Solimy po wierzchu i doprawiamy pieprzem.

Dodajemy kilka malin i podajemy z grillowanymi grzankami. Dobre czerwone wino podkreśli jeszcze smak.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1