Ogony wieprzowe z kociołka

Składniki przepisu

4 ogony wieprzowe

4 średnie młode cebulki

3 ząbki czosnku

6 świeżych pomidorów lub 2 puszki

2 puszki fasoli

3 czubate łyzeczki paryki wędzonej

garść liści szałwi

olej do smażenia

Wydrukuj przepis >>



Ogony wieprzowe - jak sa duże to raytas. Uważam to za jedno z lepszych dań kociołkowych na ognisku. Może dla niektórych jest to szokujące ale smakosze wiedzą co dobre.

Przy dzisiejszej pięknej pogodzie postanowiłem zrobić mój kociołek.

4 duże ogony wieprzowe, wypłukane

dzielimy tasakiem na 3-4 kawałki każdy.

Cebulę kroimy na cztery części a czosnek kroimy na kawałki.

Szałwię siekamy drobno. Wcześniej rozpalamy ognisko

Na rozpalone polana stawiamy kociołek żeby się zagrzał i wlewamy olej. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek żeby się delikatnie zeszkliły

Wrzucamy część ogonów żeby się podsmażyły.

Dorzucamy resztę i

i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Zamykamy kociołek i zostawiamy go na 30-40 min na średnim ogniu.

Otwieramy kociołek i wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę lub pomidory z puszki. Przesypujemy wędzoną paryką, dodajemy szałwię, solimy doprawiamy pieprzem. Osobiście dodaję jeszcze kilka paryczek Chipotle ale dzisiaj nie mogłem zrobić na ostro. Zamykamy kociołek na następne 1,5 godz..

Moja psica czeka cierpliwie na zakończenie gotowania.

Po tym czasie otwieramy kociołek i wsypujemy fasolę.

Podgrzewamy jeszcze pięć minut i serwujemy. podajemy z bagietką świeżą lub grillowaną.

Wspaniałe danie , rewelacyjny sos. Kostki dla psicy. Życzę wspaniałej zabawy i smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2015-10-03 napisał/a:
"Super, ciekawy jestem efektów smakowych"
Ocena: 0/5
 

barbara w dniu 2015-10-02 napisał/a:
" uwielbiam ogony wiec zabiore sie do kociolka w sobote dzieki za wspanialy przepis zawsze gotowalam kwasnice na ogonach iobgryzalam palce lizac a teraz zrobie z kociolka juz mi slinka cieknie "
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1