Ozorki wieprzowe, peklowane w sosie chrzanowym

Składniki przepisu

3 - 4 ozorki wieprzowe

2-3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

ziele angielskie 4-5 ziaren

2 liście laurowe

Marynata:

100 gram soli peklowej
 5 ziaren ziela angielskiego                                                                                                                                                                                          2-3 liście laurowe
2 ząbki czosnku w łupinkach
1 litr  wody

 

Sos chrzanowy


100 g świeżo startego chrzanu lub 4 łyżki gotowego
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
wywar do rozprowadzenia
Sól, pieprz

Wydrukuj przepis >>



Ozorki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.

Przygotowujemy zalewę do peklowania.


Do litra wrzącej wody wrzucamy  czosnek, laurowe liście i ziele angielskie.

Wywar wystudzamy i dodajemy soli peklowej. mieszamy do rozpuszczenia.
Najlepiej jest nastrzyknąć zalewą ozór , ale jeżeli nie mamy czy nastrzyknąć to wkładamy surowe ozory do pojemnika, zalewamy wystudzoną zalewą i zamykamy pokrywką. Należy pamiętać aby zalewa dokładnie przykrywała ozorki. Wstawiamy do lodówki na 5 -7 dni, codziennie obracając ozorki.

Po tym czasie wyjmujemy ozorki z zalewy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy ozorki do garnka dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy i ząbek czosnku. Gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny, do miękkości.

Teraz typ: Przygotowujemy w naczyniu lub zlewie zimną wodę. Łyżkę cedzakową wyciągamy ozorki i wkładamy na kilka minut do zimnej wody. Wyciągamy ozorki i oczyszczamy ze skóry którą można ściągnąć palcami.

W międzyczasie gotujemy wywar z podanych warzyw dodając też liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu wystudzamy go, będzie potrzebny do sosu. Wywar z gotowania ozorków możemy zmieszać z wywarem warzywnym.

Sos chrzanowy

W ronelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Robimy białą zasmażkę. Dodajemy wywaru i mieszamy. Jeżeli jest za gęsty dodajemy wywaru. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Bo wywar z ozorków jest słony. Dokładamy chrzan i ciągle mieszamy. Zagotowujemy sos i gotowe. Kroimy ozorki w plastry i podajemy z ziemniakami purre. Jest to bardzo delikatne i wyśmienite danie. Pozornie wygląda na skomplikowane ale w rzeczywistości jest nie wiele pracy. Smacznego.


 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1