Watróbka wieprzowa duszona w sosie

Składniki przepisu

500 g wątroby wieprzowej

1 - 2 cebula

2 łyżki smalcu

3 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego

100 ml czerwonego wina wytrawnego

gruba sól morska i pieprz do smaku

kilka ogórków małosolnych pokrojonych w ćwiartki wzdłóż

Olej do smażenia cebuli

Mąka do obtoczenia wątróbki.

 

Wydrukuj przepis >>



Wątróbkę myjemy dokładnie i kroimy na plasterki o,5 - 1 cm grubości.

 

Cebulę kroimy na pół a potem w piórka. Na patelnię wlewamy olej i smażymy cebulkę tak żeby się zeszkliła i odkładamy na bok.

 

Na rozgrzaną patelnię dajemy smalec i kładziemy obtoczoną w mące wątróbkę. Smażymy krótko z obu stron aż będą rumiane i przekładamy do patelni z podsmażoną cebulą.

Na patelnię gdzie smażyła się wątóbka wlewamy wino

Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Przelewamy do patelni z wątróbką i cebulą przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 - 7 min.

Wykładamy na talerz. Posypujemy grubą morską solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami i ogórkiem małosolnym. Smak fantastyczny. Czosnek niedźwiedzi jeszcze bardziej porasowuje smak. Smacznego.

 

 

B&B Gastroserwisant - Ekspert Gastronomiczny

 

 

B&B Gastroserwisant - Ekspert Gastronomiczny

 

sprawykuchenne.pl