Żołądki gęsie z prawdziwkami

Składniki przepisu

1 kg żołądków gęsich / no chyba że sprzedają 0,5 kg /

300 g prawdziwków świeżych lub mrożonych

200 g śmietany kremówki 30 %

1 łyżka mąki

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1 marchew

kawałek selera

kawałek pora

sól i pieprz

tłuszcz najlepiej drobiowy ale można użyć oleju

Wydrukuj przepis >>



Żołądki gęsie należą w/g mnie do najdelikatniejszych i najsmaczniejszych podrobów. Długo się zastanawiałem jakie grzyby leśne użyć i wybór trafił na króla naszych grzybów prawdziwka. Aromat i delikatność grzyba super wiąże się z delikatnością żołądków gęsich.

Umyte żołądki

Wkładamy do garnka, dodajemy marchew, seler, por, liście laurowe i ziele angielskie, dolewamy wody i stawiamy na silny ogień żeby się szybko zagotowało.

Zbieramy szum po zagotowaniu i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 godzin aż będą delikatnie miękkie. Są szkoły że zalewają żołądki wrzątkiem ale ja tego nie robię.Ugotowane żołądki wyciągamy z wywaru i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Część wywaru damy do sosu, resztę możemy zużyć do zrobienia zupy. Wystarczy dodać przecieru pomidorowego i mamy zupę idealną na wywarze z gęsich żołądków.

Prawdziwki, o tej porze roku to raczej mrożone, rozmrażamy do połowy

i kroimy na plasterki

Patelnię rozgrzewamy mocno i wrzucamy prawdziwki bez tłuszczu. Chodzi o to aby gorąca patelnia odparowała szybko wodę.

dodajemy tłuszcz i smażymy krótko na rumiano.

Podsmażone prawdziwki przekładamy do większego rondla. Na tej samej patelni po grzybach smażymy cebulę pokrojoną i posiekany czosnek.

Podsmażoną cebulkę również przekładamy do rondla. Cebulka zebrała dodatkowo cały smak grzybów.

Żołądki ugotowane kroimy na plasterki i dorzucamy do grzybów i cebuli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podgrzewamy wszystko przez chwilę, dolewamy dwie- trzy chochelki wywaru z gotowania żołądków. Śmietanę łączymy z mąką, dokładnie mieszamy i dolewamy do całości.

Mieszamy i gotujemy kilka minut. Jeżeli sos jest za gęsty rozrzedzamy wywarem.

Absolutnie odlotowe danie, niezwykle delikatne i aromatyczne.

Smacznego.

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1