Kotlety mielone nadziewane rydzami

Składniki przepisu

80 dkg mięsa mielonego

2 jajka

sól i pieprz

3 - 4 łyżki kaszy mannej

1 cebula

masło

natka pietruszki

FARSZ

Rydze 2 garście

1 jajo

masło

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



RYDZE, mogę powtarzać bez końca, odmieniać przez przypadki i wymyślać wszystko gdzie mógłbym je ulokować. Ta miłość do tych grzybów nie ma końca. Po półgodzinnym zbieraniu niestety wysoko w górach, jeszcze prawie na gorąco , obiad z rydzami.

Zaczynamy

Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle

Dobre mięso mielone z szynki lub łopatki wkładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki

podsmażoną cebulę, wbijamy dwa jaja

dodajemy kaszę manną i doprawiamy solą i mocniej pieprzem

Mieszamy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę.

FARSZ

Rydze

oczyszczone i opłukane ( najlepiej dać takie które się połamały ) kroimy na niezbyt drobno

Na patelnię dajemy masło, wsypujemy rydze i smażymy aż sok wyparuje.

Do grzybów wbijamy jajko,

i mieszamy aż farsz się zetnie.

Gotowe.

Na porcję mięsa nakładamy farsz i formujemy kotleta. Obtaczamy w mące i smażymy na złoto-brązowy kolor.

Podajemy gorące, chociaż na zimno są jednakowo rewelacyjne.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2015-10-27 napisał/a:
"Majka, możesz rydze zastąpić młodymi prawdziwkami. Niestety inne grzyby nie dadzą takiego smaku"
Ocena: 0/5
 

Byniu Tor w dniu 2015-10-27 napisał/a:
"Moje są z Bieszczad"
Ocena: 0/5
 

Majka111 w dniu 2015-10-26 napisał/a:
"Kocham rydze, gdzie je znaleźć? Na jednym wypadzie na grzyby, znajduję 2-3 rydze i jestem szczęśliwa. Gdzie i kiedy znaleźć więcej, żeby zrobić takie cudowne kotleciki? "
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1