Opieńki smażone na maśle

Składniki przepisu

świeże opieńki

masło

majeranek

kawałek cebuli

pół ząbka czosnku

sól i pieprz

natka pietruszki

 

Wydrukuj przepis >>



Opieńki w kraju doceniane są raczej jako grzyby do marynowania. Tutaj na Podkarpaciu opieńki są bardzo wysoko cenione, nie tylko jako grzyb do marynowania ale i do przyrządzania pod różną postacią.

A opieńki smażone na maśle jak rydze smakują po prostu niebiańsko. Trwa to niewiele czasu a smak zostaje na długo.

TO JEST PRZEPIS DLA SMAKOSZY GRZYBÓW

Opieńki świeżo zebrane lub kupione na targu , przepieramy, obcinamy trzonki które są niesmaczne i zostawiamy kapelusze.

Płuczemy i gotujemy w wodzie z solą, około 3 minut od zagotowania. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy do odparowania i przestygnięcia.

Na rozgrzaną patelnię dajemy niewielką ilość masła. Chodzi o to aby grzyby się nie kąpały w maśle tylko ładnie obtoczyły.

Do masła dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojony czosnek.

Smażymy krótką chwilę żeby cebula była półtwarda i dodajemy opieńki

Smażymy na średnim ogniu, mieszając nie dłużej jak 2 minuty. ( zaczną strzelać ) i dodajemy majeranku. Przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzanką.

Smakują odlotowo. Smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2015-10-15 napisał/a:
"To są grzyby jadalne. I tak naprawdę tylko przy opieńkach potrzebne jest podgotowanie. Krótki czas pozwala uzyskać jędrność i jeszcze pełen smak grzyba.Większość jadalnych grzybów smażę od ręki na patelni bez potrzeby obgotowywania ich.Długie gotowanie pozbawia grzyby wszystkiego co w sobie posiadają. Robię to od ponad 40 lat"
Ocena: 0/5
 

Beata w dniu 2015-10-14 napisał/a:
"Zastanawia mnie sam czas obróbki termicznej grzyba. 3 mon gotowana i moment dosłownie smazona czy to wystarcza? Ponoć grzyby potrzebują ok 20 min gotowania przed spożyciem, poza oczywiście tymi,które można jeść surowe. "
Ocena: 4/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1