Rydze z ziemniakami zapiekane na patelni

Składniki przepisu

ziemniaki

świeże rydze lub inne grzyby leśne

świeży bunc lub mozarella

2-3 cebule

1 ząbek czosnku

masło

majeranek

sól i pieprz

natka pietruszki

Wydrukuj przepis >>



Jesień to taka piękna pora na wszystko. Są wykopki, jest grzybobranie, wszystko świeże i pachnące. Rydze to moje ulubione grzyby, można je zastąpić innymi leśnymi ale tego smaku żaden inny grzyb nie podrobi. Oczywiście świeży Bunc z farmy Nikosa zamiast gęstej wiejskiej śmietany dopełni smaku.

Ziemniaki obieramy , płuczemy i kroimy na talarki

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w talarki.

Ziemniaki przekładamy do miski lub garnka i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na ok. 2 minuty.

Na patelnię dajemy pół łyżki oleju i układamy warstwę ziemniaków. Solimy, doprawiamy pieprzem. Na ziemniaki rozsypujemy świeże, umyte i odsączone rydze.

Na wierzch dajemy cebulę z czosnkiem, posypujemy delikatnie solą i mocno majerankiem.

Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, rydzów i cebuli

doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na sam koniec kładziemy warstwę ziemniaków.

dodajemy spore porcje masła i stawiamy na wolny ogień.

Dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię i posypujemy obficie startym buncem lub mozarellą.

Stawiamy z powrotem na ogień, przykrywamy i pozwalamy dopiec się ok. 10 minut.

Gotowe.

Przekładamy na talerz lub wyjadamy prosto z patelni. Posypujemy natką pietruszki i.......

SMACZNEGO

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1