Pierogi z dynią i bryndzą

Składniki przepisu

dynia

bryndza

bułka tarta

starta gałka muszkatałowa

świeżo zmłotkowany pieprz

tymianek

masło wiejskie do okraszenia

ciasto na pierogi

Wydrukuj przepis >>



Dynia jest pięknym warzywem i powoli zaczyna się sezon na nią. I pomimo tego że z natury jest mdła to jednak przy odrobinie mocniejszych w smaku dodatków od razu nabiera cudownego smaku. Mając jeszcze naszego Nikosa w Wańkowej który robi najcudowniejszą bryndzę to przepis sam wychodzi.

Świeżą dynię

Kroimy na pół

wyciągamy miąższ  z pestkami i kroimy na części i obieramy ze skórki

Dynię gotujemy, odcedzamy i miażdżymy widelcem na papkę

Do dyni dodajemy ok. 25 dag bryndzy

bułkę tartą aby zagęścić farsz.

Pieprz najlepiej świeżo utłuc w moździeżu

i doprawiamy farsz pieprzem i odrobiną suszonego tymianku.

całość mieszamy dokładnie

Przygotowujemy ciasto na pierogi, przepisu nie podaję ponieważ każdy ma swój wypróbowany

Lepimy pierogi

Gotujemy w osolonej wodzie.

Masło rozpuszczamy ze świeżym, najlepiej dziko rosnącym tymiankiem

i podajemy, gorące i okraszone masłem

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1