Bruschetta z zielonymi szparagami i pomidorami

Składniki przepisu

8 lub więcej w zależności od ilości osób, cienkich zielonych szparagów szparagów

1 duża czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

3-4 łyżki oliwy extra virgine

1 duży malinowy pomidor

sól, pieprz i cukier

w razie potrzeby sok z cytryny dla przełamania smaku

1 ciabatta pokrojona w kromki i ugrillowana

Wydrukuj przepis >>



Świeże szparagi, dokładnie płuczemy. 1/3 część dolnej szparagi która jest zdrewniała odłamujemy. Szparagi kroimy na krótkie kawałeczki do 1 cm. Czubki zostawiamy w całości.

Pomidora kroimy na cztery części i łyżeczką wyjmujemy gniazda nasienne. Potem kroimy w kostkę i odstawiamy na bok.

Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w drobniutkie plasterki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy cebulę i czosnek. Mieszamy i dokładamy pokrojone szparagi. Smażymy aż cebula się zeszkli. To trwa ok. 3-5 minut. Minutę przed końcem smażenia dokładamy czubki szparagów.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miseczki przekładamy szparagi z patelni i dodajemy pokrojonego pomidora. Dosypujemy 1/2 łyżeczki cukru, sporo soli i sporo pieprzu. Wszystko mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy trochę soku z cytryny.

Pokrojoną ciabattę kładziemy na blaszce do pieczenia lub grillujemy. Skrapiamy oliwą i zapiekamy żeby była lekko złota.

Nakładamy sałatkę na bogato na wierzch i oddajemy się pełni smaku popijając czerwone włoskie wino. Smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1