Marchewki

Składniki przepisu

 Marchewki ( składniki na ok. 30 szt )

600 g mąki

2 jajka + żółtko

białko

1 kostka margaryny

pół łyżeczki soli

ok. 3-4 łyżki wiejskiej śmietany

Wydrukuj przepis >>



 W czasie karnawału i nie tylko jest wiele sposobów aby mile zaskoczyć swoich gości. Tym razem proponujemy marchewki. Taką nazwę mają ze względu na swój kształt. Marchewki sa kapitalną przekąską którą można na wiele sposobów podawać.

Margarynę siekamy z mąką i solą. Dodajemy jajka i tyle śmietany aby było łatwo zarobić ciasto.

Wałkujemy na grubość ok. 2 mm i kroimy na paski szerokości 1-1,5 cm

paski smarujemy białkiem i zwijamy w ruloniki

Każdy rulonik nawijamy na foremkę do rurek

smarujemy roztrzepanym zółtkiem i układamy na blasze do pieczenia

Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni,

Po wystudzeniu, marchewki napełniamy dowolną, ulubioną sałatką, bądź pastą i dekorujemy zieleniną

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Katrin w dniu 2017-01-30 napisał/a:
"Super, że jest przepis. Spróbuję i ja zrobić."
Ocena: 4/5
 

wieslaw w dniu 2017-01-30 napisał/a:
"bardzo orginalny sposob"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1