Przekąska z nadziewanych porów, bundza i szynki parmeńskiej

Składniki przepisu

 4 duże pory

10 dag bryndzy

10 dag twarogu

10 dag ryby wędzonej

ząbek czosnku

2-3 suszone pomidory z zalewy

2 kiszone lub marynowane buraki

sok z 1/2 cytryny

1-2 łyżek wiejskiej śmietany

2 łyżki dobrego wiejskiego masła

sól, pieprz czarny i pieprz cayene

kawałek bundza

kawałek fety

kilka plasterków szynki parmeńskiej

Wydrukuj przepis >>



 Czas zimowy to czas karnawału i wszelkiego rodzaju przekąsek i przystawek. Na Sylwestra jedna z naszych propozycji to

nadziewane pory z bryndzą, bundzem i szynką parmeńską, fetą. Kapitalna przystawka która porusza zmysły.

Sery oczywiście z farmy Nikosowe Sery.

Białe części pora kroimy na ok. 5-6 cm kawałki i blanszujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku.

Osączamy, przelewamy zimną wodą i wydrażamy

wydrażone części pora oraz czosnek siekamy

i smażymy ok. 5 minut na maśle.

Rybę bez ości dzielimy na kawałki.

Twaróg, bryndzę oraz śmietanę , rybę i posiekane pomidory oraz

podsmażone pory z czosnkiem

Łączymy, doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy na jednolitą masę

Napełniamy pory masą i odstawimy do lodówki do schłodzenia.

W tym czasie bundz topimy na patelni i formujemy koszyczki.

Koszyczki napełniamy pokrojonym w kostkę bundzem a jeszcze lepiej fetą,

dokładamy pokrojone buraczki i całość posypujemy pieprzem cayene. Dekorujemy rózyczkami z szynki parmeńskiej

i smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1