Ser po Gruzińsku

Składniki przepisu

 ZALEWA

pół litra zimnej, przegotowanej wody

3 łyżeczki sosu sojowego

1 1/2 łyżeczki soli

SOS

szklanka wiejskiej śmietany

3-4 łyżki majonezu

3 łyżeczki sosu sojowego

4 posiekane ząbki czosnku

czerwona cebula,kiszone ogórki

natka pietruszki

Wydrukuj przepis >>



Przepis zaczerpnięty gdzieś z internetu, źródła pochodzenia niestety nie udało mi się odkryć. Tak naprawdę w tym momencie jest już nieważne jakie jest pochodzenie tego przepisu, ważne jest że jest wspaniałą przekąską którą można podawać na co dzień jak i na eleganckich przyjęciach. A użyte najlepszej jakości produkty powalają swoim smakiem.

Najpierw zalewa

do pół litra zimnej, przegotowanej wody dodajemy sos sojowy i sól i dobrze mieszamy.

Twaróg wiejski z prawdziwego mleka, oczywiście można zastąpić kupnym kroimy w miarę większe kawałki. Nie przeszkadza jeżeli się rozpadnie.

Zalewamy ser i odstawiamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc

Po tym czasie odsączamy zalewę na sicie

i układamy w naczyniu.

Do śmietany dodajemy sos sojowy, posiekane ząbki czosnku, majonez i mieszamy dokładnie

Zalewamy sosem ser. 2 ogórki kiszone, cebulę i natkę kroimy drobniutko i wykładamy na wierzch

schładzamy i podajemy. Jest świetny na śniadanie ale i jako przekąska. Koniecznie ze świeżym, pachnącym i chrupiącym pieczywem. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1