Śledzie z żurawiną

Składniki przepisu

 400 g śledzi

3 garście suszonej żurawiny

2 czerwone cebule

2 łyżeczki cukru

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

tymianek suszony lub świeży

ok. szklanki oleju

pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Śledzie to ryby które najczęściej pojawiają się na naszych stołach. W czasach PRL były np. przymusową zakąską do wódki, w naszych czasach wybieramy sobie na zakąskę bez przymusu. W każdej postaci, łagodne czy ostre, słodkie czy kwaśne smakują zawsze.

Dzisiaj śledzie z żurawiną. Kapitalnie smakują i są świetnym dodatkiem do zastawionego stołu.

1. Śledzie moczymy w wodzie ok. godz.

2 .Cebulę kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na patelni, na oleju ok. 5 min.

3 .Dodajemy cukier, liść laurowy i dusimy kolejne 5 minut.

4. Żurawinę zalewamy wrzącą wodą na kilka minut.

5. Śledzie kroimy w ukośne kawałki i układamy w słoiku warstwami: śledzie, odcedzoną żurawinę, świeżo zmielony pieprz, podduszoną cebulę oraz tymianek.

Tak przygotowany słoik odkładamy do lodówki na dobę.

Teraz możemy wykładać na talerz i podawać

znikają jak tylko się pojawią. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1