Szparagi z prosciutto

Składniki przepisu

8 - 10 zielonych świeżych szparagów

oliwa extra virgine

plastry włoskiej szynki prosciutto

Wydrukuj przepis >>



Kapitalna przekąska, zawsze na czasie. Przyrządzenie jest bardzo łatwe. Bierzemy 8 - 10 lub więcej w zależności od ilości osób zielonych szparagów. Płuczemy dokładnie i odłamujemy zdrewniałe końcówki ok. 1/3 od dołu. Wykładamy szparagi na blachę do pieczenia.

Na blaszkę wylewamy 3-4 łyżki oliwy extra wirgine i obtaczamy dokładnie szparagi żeby były całkowicie pokryte oliwą.

Teraz każdy szparag owijamy plastrami włoskie szynki prosciutto. Można użyć każdej szynki wędzonej na zimno lub surowego wędzonego boczku.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i do gorącego piekarnika wstawiamy nasze szparagi na 10 min. 10 minut szparagi robią się delikatnie miękkie. Po dziesięciu minutach ustawiamy piekarnik na 180 stopni żeby uzyskać chrupką szynkę na 6 minut.

Po tym czasie i szparagi i szynka są wspaniale chrupiące. Dobrze smakują do schłodzonego piwa albo do czerwonego wina. Smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1