Bób smażony z boczkiem

Składniki przepisu

1/2 kg  świeżego bobu

100 g wędzonego boczku w plastrach

1 średnia cebula

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

sól morska i pieprz

natka pietruszki, posiekana

Wydrukuj przepis >>



Rozpoczął się sezon na bób. Dla smakoszy bobu raz coś innego. Chociaż wiem że wiele osób tak przyrządza to jednak warto przypomnieć sobie że nie tylko z wody bób jest kapitalny. Fajna przekąska do wina lub piwa.

Do nieosolonej wody wrzucamy bób. Jeżeli wodę osolimy bób zrobi się twardy.

Kiedy będzie miękki to jest po 15-30 min w zależności od młodości bobu odcedzamy. Po wystygnięciu obieramy ze skórki.

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojony w drobne paski boczek. Smażymy przez chwilę

i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Smażymy aż cebula się zeszkli nie usmaży. Dosypujemy nasz obrany bób.

Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Smażymy całość ok 2 minut i możemy serwować. Jeżeli ktoś lubi można całość posypać natką pietruszki.

Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do bobu z wody to, to jest inny wymiar smaku bobu. Możemy się zajadać tak jak jest, dodać do sałatek, dodać do mięs jako dodatek. Smakuje po prosu cudownie.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1