Boczniak Królewski z serem camembert

Składniki przepisu

1 krążek sera camembert

4 grzanki

2 boczniaki królewskie / Seitlinge /

świeży tymianek

kilka ziaren zielonego pieprzu

masło

sól morska i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Boczniak królewski, albo mikołajkowy jak go niektórzy znają jest rzadkim jeszcze grzybem u nas ale posiadający ogromne walory smakowe i zdrowotne jak boczniak ostrygowaty. Teraz zimą trudno o świeżego , niemrożonego prawdziwka dlatego boczniak królewski jest idealny do tego dania.

Wązne jest żeby wszystko na raz było gorące podane. Dlatego też wszystkie czynności wykonujemy mniej więcej w jednym czasie.

Boczniaki

kroimy w paski wzdłóż

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ser nacinamy na środku na krzyż i wkładamy kilka ziaren zielonego pieprzu i kilka gałązek tymianku. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i dajemy do piekarnika na około 15 minut.

Bagietki kroimy na kromki i grillujemy lub opiekamy w tosterze.

Na rozgrzaną na niewielkim ogniu patelnię dajemy masło i grzyby

doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i przewracamy na drugą stronę

Ser w piekarniku delikatnie sprawdzamy czzy jest już płynny.

Grzyby wykładamy na talerz, dodajemy ser i nacinamy go nożem żeby się rozpłynął. Podajemy z grzankami.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1