Śledz w galarecie

Składniki przepisu

Fielety śledziowe w oleju lub solone

Jajo gotowane na twardo

korniszony

żelatyna

1 cytryna

koperek do przybrania

sól

cukier

Wydrukuj przepis >>



Śledzie w galarecie - zabrzmiało to jak stare czasy z PRL kiedy do wódeczki była przymusowa zakąska, zwykle śledziowa. Ale śledzie w galarecie możemy zrobić na sposób który może stać się hitem na dobrej towarzyskiej imprezie. Prosto i elegancko.

Jajo gotujemy na twardo.

ZALEWA.

3/4 litra gorącej wody

sok z jednej cytryny

sól

cukier

żelatyna

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opkowaniu + 1 łyżeczka.

wciskamy sok z cytryny. Dodajemy sól i cukier do lekkiego przełamania smaku. Odstawiamy.

Do prostokątnego pojemnika wkładamy folię spożywczą, dokładnie rozkładamy po bokach. Wlewamy niecałe pół centymetra zalewy i odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia.

Na zastygniętą galaretę układamy korniszony i zalewamy galaretą .

Odstawiamy do zastygnięcia.

Po zastygnięciu układamy osuszone w papierowym ręczniku kawałki śledzi na całej powierzchni. Na wierzch kładziemy pokrojone w plasterki jaka na twardo i zalewamy galaretką / zalewą /

Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc.

Zastygniętą galaretkę wyciągamy z folią z opakowania i kroimy na małe kwadraty.

Ustawiamy na talerzu lub platerze i dokładamy kanapki na raz. Mamy piękny talerz na imprezę.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1