Śledź z nasturcją

Składniki przepisu

 2-3 śledzie 

pół jabłka

1 pomidor

czerwona cebula

pieprz młotkowany

owoce nasturcji w zalewie lub kapary

1 cytryna

pumpernikiel lub ciemny chleb razowy

olej rzepakowy

szczypiorek

Wydrukuj przepis >>



 Śledź jest w naszej kuchni chyba najbardziej rozpoznawalną rybą. Czy w czasie postu, czy w karnawale, czy przy rodzinnych spotkaniach jest zawsze lub cęsto serwowany, I chociaż nie należy do do gatunku ryb luksusowych przy odrobinie chęci zawsze można zaskoczyć gości sposobem podania. 

Jak już wcześniej pisałem w naszym bieszczadzkim otoczeniu i cudownym spokoju dajemy upust naszej fantazji. Na dzisiaj sałatka śledziowa z owocami nasturcji.

Pomidora jędrnego, dojrzałego kroimy na ćwiartki, usuwamy całe gniazdo nasienne z sokiem i kroimy w kosteczkę.

jabłko, obieramy, wyjmujemy gniazdo nasienne i też kroimy w drobną kosteczkę

Śledzia osuszamy i kroimy w drobną kostkę

cebulę czerwoną kroimy w kostkę i dodajemy do reszty.

Całość mieszamy po dodaniu kilku łyżek oleju rzepakowego. Z olejem nie przesadzamy żeby sałatka nie zrobiła się rzadka.

Pumpernikiel kroimy w trójkąty 

i rozkładamy w formie rozety najlepiej na szklanej paterze do ciasta.

łyżeczką nakładamy sałatkę na każdy kawałek. Na końcu kanapki układamy cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki.

Na wierzch sałatki dajemy owoce nasturcji w zalewie lub kapary

Po wierzchu posypujemy posienym szczypiorkiem i całość posypujemy młotkowanym czarnym pieprzem.

Owoce nasturcji dają ten końcowy smaczek. Teraz prosimy gości i smacznego 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1