Dorsz w tempurze z pikantnym sosem słodko-kwaśnym

Składniki przepisu

Filety z dorsza

olej do smażenia

sól i pieprz

Ryż

SOS

300 ml sosu słodkiego chili ( tajski )

1 łyżka sosu rybnego

4 łyżki sosu sojowego

1 papryczka chili

sok z połowy limonki i połowy cytryny.

TEMPURA

1 szklanka mąki

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

woda gazowana lub piwo

Wydrukuj przepis >>



Dorsz w tempurze to idealny sposób na podanie ryby inaczej. Łatwy i szybki do zrobienia a doznania smakowe pozostają długo w pamięci. Czas przyrządzenia potrawy to dokładnie czas ugotowania ryżu.

Filety z dorsza myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym

Osuszaną rybę solimy i odstawiamy na kilka minut aby sól wyciągnęła pozostałą wodę. Kroimy na małe porcje.

Przygotowujemy sos. Do miski  wlewamy sos chili, dodajemy sos rybny i sojowy. Wciskamy sok z połówki limonki i połówki cytryny. Mieszamy i odstawiamy na bok.

Przygotowujemy tempurę. Dokładny przepis na tempurę jest podany tutaj. kliknij

Kawałki ryby zanurzamy w tempurze

i wkładamy na rozgrzany tłuszcz w rondlu lub frytownicy

Smażymy na złoty kolor i odkładamy na papierowy ręcznik żeby osdsączyć z tłuszczu

Na nie rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili.

Podsmażamy przez chwilę i dodajemy przygotowany wcześniej sos.

Doprowadzamy na wolnym ogniu do wrzenia i zdejmujemy.

Rybę podajemy na warstwie ryżu i polewamy sosem

Cudownego SMACZNEGO

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1