Krewetki - Curry z makaronem ryżowym

Składniki przepisu

Makaron ryżowy szeroki

12 - 16 krewetek tygrysich

1 ząbek czosnku

1 ostra świeża papryka chili

1 limonka

dymka

ok. 30-40 g orzeszków ziemnych lub mieszanych

1 płaska łyżka przyprawy curry

2 łyżki masła

1 łyżka miodu

olej

sól

 

Wydrukuj przepis >>



Rewelacyjne i błyskawiczne danie które potrzebuje zaledwie 15 minut. Smak pozostaje dużo dłużej. Mało składników, szybki przepis i kapitalne doznanie. Tak wyglądają krewetki- Curry.

Nie jest to sztywny przepis. Oczywiście Ci którzy nie lubią krewetek mogą je zastąpić piersią z kurczaka pokrojoną w paski.

Zacznijmy od miodu. Jeżeli jest mocno scukrzony to najlepiej włożyć do naczyńka z gorącą wodą i się wtedy pięknie rozpuści.

Krewetki świeże lub mrożone płuczemy dokładnie, odsączamy z wody.

Patelnię rozgrzewamy i dodajemy 2 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy krewetki , lub kurczaka .

smażymy przez chwilkę. Orzechy kroimy na drobno, paprykę chili i ząbek czosnku siekamy i dodajemy wszystko do krewetek.

Zmniejszamy ogień i smażymy od czasu do czasu mieszając ok. 2 minut. Posypujemy przyprawą curry.

Mieszamy dolewamy miód i sok z całej limonki. Doprawiamy solą I smażymy jeszcze 1 minutę. Gotowe.

W międzyczasie do wrzącej wody wsypujemy makaron i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą i wykładamy na półmisek. Dodajemy krewetki z patelni. Posypujemy ukośnie pokrojoną dymką.

Pychota. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1