Makrela z grilla

Składniki przepisu

świeże makrele

oliwa extra wirgine

sól morska i pieprz

SAŁATKA

10 pomidorków koktajlowych

2 garści świeżych liści szpinaku

1 czerwona cebula

Mała główka sałaty rzymskiej

DRESING

2 łyżki wody

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki musztardy

1 łyżka białego octu winnego

Wydrukuj przepis >>



Jeżeli ktoś ma możliwość kupienia świeżej makreli, polecam z całego serca makrelę z grilla. My znamy przede wszystkim makrelę przemysłowo wędzoną. Ale jest to ryba o tak wspaniałym smaku którą powinno się poznać. W tych krajach gdzie jest normalnie dostępna to każdy zna jej walory smakowe.

Kupujemy świeżą makrelę

Makrelę czyścimy, płuczemy i kroimy wzdłóż na pół. Tak to wygląda niestety w naszym kraju. Moje makrele sprzedawca zaproponował że ją sprawi. Więc oczyścił je szybko, zapytał czy chcę zatrzymać głowy na wywar to mi zapakuje extra. Zapytał co planuję z rybą. Powiedziałem że na grilla. Zaproponował mi że przekroi je wzdłóż na pół. Do grilowania połówka jest lepsza. Stałem jak durny i wściekły że żyjemy niby w cywilizowanym kraju a ryby jeżeli mamy szczęście że są świeże to radzić musimy sobie i tak sami.

Tak przygotowany mogłem zacząć grilowanie.

Połówki makreli płuczemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Osuszone połówki kładziemy skórą do góry i smarujemy oliwą

Na rozgrzany grill ale nie za bardzo gorący kładziemy nasze ryby skórą do dołu. Mięso z drugiej strony tak samo smarujemy oliwą, już na ruszcie i doprawiamy solą i pieprzem.

Grillujemy aż ryba zrobi się mocno złota i odwracamy. To trwa ok 4-5 minut.

Pieczemy z drugiej strony tak samo i zdejmujemy. Podajemy z lekką sałatką i grillowaną ciabattą lub bagietką. Nie używam żadnych innych przypraw żeby ta wspaniała ryba smakowała swoim mięsem a nie przyprawami.

SAŁATKA

Sałatę rzymską kroimy na cienkie wstążki i rozrzucamy na talerzu. Na to kładziemy opłukane i wysuszone liście szpinaku. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Cebulę na krążki i rozrzucamy na wierzchu. Można dodać kawałki fety ale to już jak kto lubi.

DRESING

Wszystkie składniki dajemy do słoiczka, zakręcamy i wstrząsamy mocno. Polewamy po sałatce.

Dajemy kawałek cytryny do skropienia ryby i wspaniałego smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1