Omułki ( MULE ) z krewetkami w sosie

Składniki przepisu

 

1 kg świeżych omułek ( MULI )

300 - 400 g krewetek tygrysich

szklanka białego wytrawnego wina

1 świeża ostra paryczka chili

1 liść laurowy

3 duże szalotki

4 ząbki czosnku

1 świeża czerwona papryka

garść pomidorków koktailowych

pęczek natki pietruszki

świeży szczypiorek

1 puszka krojonych pomidorów

100 g masła

Oliwa z pierwszego tłoczenia

sól, pieprz i cukier

 

Wydrukuj przepis >>



Robiąc zakupy w Lidlu trafiłem na świeże omułki holenderskie. Podszedłem co prawda podejrzliwie do proponowanego towaru ale za cenę 13 zł za 1 kg nie mogłem narzekać. Pomysłów w głowie masa, ale trochę strach przed jakością za 13 zł. Okazało się że to naprawdę idealnie świeże omułki. Ale kg omółek to za mało na mój łasuchowaty apetyt więc dołożyłem piękne krewetki tygrysie.

Więc od razu do dzieła.

Omułki przebieramy, pokaleczone wyrzucamy, i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Do głębokiego rozgrzanego garnka lub rondla wlewamy oliwę ekstra virgine, dosyć sporo i wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę, posiekany czosnek i papryczkę chili z nasionami, oraz listek liścia laurowego

Smażymy, mieszając na średnim ogniu aż wszystko się dokładnie zeszkli

Następnie dodajemy soli morskiej i czarnego pieprzu

i dorzucamy pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w drobne paski czerwoną paprykę.

Smażymy aż pomidorki lekko zmiękną i dolewamy wino. Wrzucamy omułki

mieszamy lub potrząsamy garnkiem i przykrywamy pokrywką.

Gotujemy 5 - 7 minut i omułki gotowe

Omułki przekładamy do oddzielnej miski łyżką cedzakową

i odstawiamy na bok. Do pozostałego po omułkach wywaru wrzucamy pomidory z puszki

mieszamy i gotujemy 3 -4 minuty. Doprawiamy solą, i cukrem ok. 1 płaskiej łyżeczki i wrzucamy krewetki

Gotujemy ok. 5 minut aż krewetki zmienią kolor na różowy i dokładamy pokrojone masło.

Masło zagęści lekko sos i spowoduje że będzie aksamitny. Do sosu i krewetek dodajemy omułki z miski

i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Podgrzewamy przez chwilę ale nie zagotowywujemy.

Wykładamy wszystko na głęboki półmisek i serwujemy z chrupiącą bagietką.

Do tego białe wytrawne wino, ogień w kominku, partnerka koło siebie i podejrzewam że jeszcze zabraknie.

Smacznego.

P.S. Czy smakowało?

Tyle zostało

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2014-12-13 napisał/a:
"Super, gratulacje"
Ocena: 0/5
 

Fruźka w dniu 2014-12-12 napisał/a:
"Bynieczku, robilam je raz jeszcze. Nadal wychodza obledne w smaku! "
Ocena: 5/5
 

Fruźka w dniu 2014-12-02 napisał/a:
"Po takich pysznosciach, moge juz sie polozyc i umrzeć ;) "
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1